Latest News

Erwin Schrodinger : 127 de ani de la nasterea sa

127 de ani de la nasterea fizicianului austriac Erwin Schrodinger



 Erwin Schrodinger, laureat al Premiului Nobel, este considerat unul dintre părinţii fizicii cuantice şi este cunoscut pentru experimentul numit Pisica lui Schrodinger. Erwin Schrodinger s-a născut pe 12 august 1887 la Viena şi a murit pe 4 ianuarie 1961 în acelaşi oraş.

 Erwin Schrodinger a fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz şi Dublin şi este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuaţie fundamentală îi poartă numele. A studiat de asemenea elementul radiu şi a adus contribuţii însemnate la definitivarea teoriei culorii. În 1933 a primit Premiul Nobel pentru fizică.

Cel mai cunoscut experiment al său este Pisica lui Schrodinger , omagiat de Google într-un Doodle
 
Pisica lui Schrodinger este un experiment mental imaginat de Erwin Schrodinger în 1935. El a imaginat un experiment în care este prezentă o pisică care poate să fie vie sau moartă, în funcţie de un eveniment aleator anterior. Mai precis, o pisică, împreună cu un flacon cu otravă închis, sunt puse într-o cutie protejată de orice decoerenţă cuantică indusă de mediul extern. Dacă un detector Geiger-Müller detectează o radiaţie, atunci flaconul va fi spart de un ciocan, eliberând otrava care va ucide pisica. Mecanica cuantică sugerează că după o perioadă pisica este concomitent vie şi moartă. Totuşi, când ne uităm în cutie, vedem pisica ori vie, ori moartă. Acest experiment al lui Erwin Schrodinger l-a impresionat chiar şi pe Albert Einstein.

 sursa | Mediafax

Daca ţi-a placut acest articol dă un LIKE , SHARE , TWEET sau  PLUS . Te aşteptăm pe Facebook !

Google+

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Inedit Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Bim. Un produs Blogger.